Yhteistyön kehittämisen ytimessä on päämäärä. Luomamme todellisuus osoittaa konkreettisesti olemmeko pääsemässä sinne mihin pyrimme. Tekomme puhuvat kovempaa kuin samamme. Voimme julistaa vision ja puhua siitä intohimolla, mutta jos toimintamme osoittaa jotain muuta, puheemme ei lopulta enää vakuuta ketään. ”Kulttuurimme syö strategiamme aamupalaksi.” (Peter Drucker)

Joskus kysymys on siitä, ettemme ole itsekään todella vakuuttuneita tai sitten jonkin muu, kuten hyvältä näyttäminen tai turvalliset vanhat toimintatavat, osoittautuvat tärkeämmäksi kuin julistamamme tavoite. Osastojen välistä toimimattomuutta saatetaan vielä vahvistaa palkitsemalla henkilöitä oman osa-alueensa hoitamisesta kokonaisuuden huomioimisen sijaan. Näin annamme ristiriitaisen viestin: toisaalta päämääränä on palvella asiakasta, mutta palkitseminen kuitenkin tukee osa-alueiden välisen jännitteen muodostumista.

Ihmisellä on taipumus pettää itseään keskittymällä nopeaan ratkaisuun, vaikka siitä seuraisikin suunnattomat haittavaikutukset ja suuri hinta pidemmällä aikavälillä. Vidi auttaa oivaltamaan asioiden merkitystä paljastamalla taustalla tapahtuvaa keskustelua, tulkintaa ja varauksellisuutta.

Autamme avaamaan rohkean ja avoimen keskustelun tavoitteista ja mitä niihin pääseminen vaatii. Tiimi pääsee näkemään haasteensa ja ottamaan onnistumisensa ja tulevaisuutensa omiin käsiinsä. Suuri tulos on saatavissa, kun huomaamme mitä kaikkea on tarjolla ja keskitymme siihen, mihin kaikkeen todellakin voimme vaikuttaa.